Baby in mijn hoofd

20170117_151107Ik kus je, ik sus je
Ik doof en ik blus je
Je blijft heel dichtbij me
Maar in mijn hoofd rust je

Uit: Dat ik je mis (2013), Maaike Ouboter

Zo begint Ellen van der Valk haar boek Baby in mijn hoofd. Ik was meteen geraakt. Deze vier zinnetjes geven perfect weer hoe ik steeds vaker over mijn kinderwens denk…

Ik kreeg Baby in mijn hoofd cadeau van Jan voor Nieuwjaar. Ik was er heel blij mee (ik zette het zelf op mijn verlanglijstje), en herlees het binnenkort zeker nog een keer. In het boek vertelt Ellen haar persoonlijk verhaal: over haar kinderwens, de fertiliteitsbehandelingen toen zwanger worden niet vanzelf ging én haar worstelingen om te stoppen met die behandelingen. Zonder het zo gewenste kind om voor te zorgen.

Het is net die laatste fase -het stoppen met behandelen- waar ik zo graag over las. Ik vrees dat dat wel iets zegt over wat er momenteel in mij omgaat. Ondanks mijn nog steeds grote wens, lees ik blijkbaar liever over iemand die ermee kapt dan over iemand die haar grenzen (nog maar eens) verlegt en doorgaat.

Ik las Baby in mijn hoofd zo graag, omdat ik er mezelf erg in herkende. Maar vooral: het boek bevat een heel hoopgevende boodschap. Namelijk dat je, met vallen en opstaan, het gemis van een kind dat nooit komt echt kunt overwinnen. Dat het kan: rust vinden in je hoofd, en een vervuld en gelukkig leven leiden zonder uitgekomen kinderwens.

Om dat te bereiken vormt Ellen haar kinderwens -bron van onvrede en onrust- om tot drijfveer. Een drijfveer om zichzelf steeds beter te leren kennen en om de dingen die ze niet kan veranderen te leren accepteren. Ze slaagt erin afstand te scheppen tussen zichzelf en haar wens, waardoor ze meer zuurstof krijgt om de situatie vanuit andere hoeken te bekijken. Ze stopt met zich blind te staren op het gemis.

Na Baby in mijn hoofd heb ik nog nooit zo sterk geloofd dat de onweerswolken boven mijn hoofd, uiteindelijk echt weg zullen drijven. Natuurlijk  is er nog veel werk aan de winkel. Ellen ging haar weg, en verdiepte zich in yoga en de filosofie daarachter. Ik moet mijn weg nog gaan. Maar er is iemand die me voorging, en dat inspireert. Merci Ellen!

Een gedachte over “Baby in mijn hoofd

 1. Lieve Ingrid en Jan,

  Het is alweer een tijdje geleden dat je dit schreef, maar ik heb het nooit eerder gelezen. Bedankt voor je prachtige blog over mijn boek. Telkens is het weer zo bijzonder om te lezen dat het boek brengt wat ik hoopte tijdens het schrijven en wat me de moed gaf om het uit te geven. Ik ben zeer dankbaar voor jouw woorden.

  Enne … (stiekem even verder geneusd op je blog) … wat een prachtig nieuws over jullie mirakel! Ik wens jullie alle geluk en veel roze wolken toe.

  Lieve groet,
  Ellen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s